Verhalen in de zorg
 

Storyteller Zwany Huiting

Lezen en schrijven zijn mijn passies. Dat is van kinds af aan zo geweest. Ik herinner me hoe blij ik was met het eerste echte boek dat ik voor mijn achtste verjaardag kreeg: eindeloos veel letters op heel veel pagina's. Het was Gerdientje van W.G.van der Hulst. Het ligt nog altijd in mijn boekenkast en Oude Bram ligt er naast.

Mijn broers en ik vroegen mijn ouders vaak "Vertel nog een verhaal". Dan vertelde mijn moeder over schaatsen op de 'wieke' en haar werk bij de 'ollegies' in Scheveningen. Mijn vader over zijn broers, hun hond en de angstige tijd dat hij ondergedoken was. Door deze verhalen voel ik mij opgenomen in de traditie van mijn familie, mijn systeem. En daarom vertel ik ze weer aan mijn kinderen.

Ontmoeting

Wat mij zo ontroert aan verhalen is dat ze ontstaan in de ontmoeting tussen mensen. Waar mensen echt contact met elkaar hebben, beginnen ze vanzelf te vertellen. En dan ontstaat er verbondenheid, herkenning en inzicht. Dan raken levens aan elkaar.

Iedereen heeft een verhaal

Soms zeggen mensen tegen me "ik heb geen verhalen, ik heb niets te vertellen". Elke keer merk ik dan dat door vriendelijke aandacht en oprechte vragen mensen de verhalenbron in zichzelf kunnen aanboren. Dat ze weer verbinding kunnen maken met hun kindertijd, met hun dromen en verlangens. Ik vind het mooi om een radertje in dat proces te zijn.

Storytelling in de zorg

In mijn werk als communicatieadviseur en storyteller gebruik ik de kracht van verhalen. Als informatie-overdracht onvoldoende werkt, kan een verhaal wonderen verrichten. Dat komt omdat wij boodschappen beter begrijpen in verhaalvorm. Ook als het gaat om verbinding en verbeelding zijn verhalen ons behulpzaam. 

Mijn schrijfgeschiedenis

Ik schrijf verhalen vanuit mijn journalistieke basis en mijn achtergrond als coach, NLP master en transpersoonlijk therapeut. Dit samen maakt dat ik contact met mensen kan maken, in staat ben tussen de regels door te lezen en te komen tot de essentie van het verhaal. En het kan verwoorden in taal.

Contact

Wil je samen kijken naar de mogelijkheden om via storytelling veranderingen in de zorg te realiseren? Of wil je mij je levensverhaal vertellen? Bel me op 06 557 481 68, dan maken we een afspraak om te kijken we wat we samen kunnen doen.

Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....