Verhalen in de zorg
 
Bewonersverhaal voor het magazine De Verbinding

Thijs Lopulissa: verbinding tussen de Nederlandse en de Molukse samenleving

Thijs Lopulissa is in 1940 geboren in Surabaya, een grote stad in Indonesië. Als 10-jarige jongen komt hij als kind van een Molukse KNIL-militair naar Nederland. Hij vertelt zijn verhaal.

Mijn jeugd in Indonesië was traumatisch. Tijdens de Japanse bezetting zat mijn vader in een interneringskamp en ben ik samen met mijn moeder en zusje vaak verhuisd. Mijn vader was een strenge man en de angsten die ik als kind voelde, zitten nog diep in mij. Mijn moeder zei vaak: “wij hebben geluk gehad dat we niet doodgeschoten zijn.”

Ambachtsschool

Na de opheffing van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) haalde de overheid ons samen met zo’n 30.000 Molukse landgenoten naar Nederland. Hier werden we verspreid over het land. Wij woonden in voormalige jodenkampen in Amersfoort, Barneveld, Heythuysen en Stuifzand. Na enkele jaren kregen wij een stenen huis in de Molukse wijk in Hoogeveen. Ik ging naar de ambachtsschool en leerde voor machinebankwerker. 

Lintje

In 1971 ben ik getrouwd met Lotte en samen hebben we drie kinderen gekregen en vijf kleinkinderen. Ik heb altijd technische werkzaamheden gedaan. Op m’n 59e ging het bedrijf waar ik werkte failliet en daarna heb ik geen vaste baan meer kunnen krijgen. Wel heb ik me jarenlang verdiept in de Molukse geschiedenis en verschillende boeken geschreven. Ook heb ik me altijd ingezet als sleutelfiguur voor de verbinding tussen de Nederlandse en de Molukse samenleving. Daarvoor heb ik enkele jaren geleden een lintje ontvangen van de burgemeester. 

Molukse Protestantse Gemeente

Toen ik wist dat ik vanwege de ziekte van Parkinson niet meer thuis kon wonen, zocht ik een passende woonomgeving. Daarbij dacht ik meteen aan de Westerkim omdat mijn vrouw Lotte hier 28 jaar als verpleegkundige heeft gewerkt en omdat het een christelijk huis is. Dat is belangrijk voor mij. Ik ben altijd heel actief geweest in de Molukse Protestantse Gemeente (GPM) in Hoogeveen. 

 

Deze tekst heb ik geschreven voor het magazine De Verbinding van woonzorgcentrum de Westerkim in Hoogeveen
Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....

-->