Verhalen in de zorg
Ervaringsverhaal maakt de passie van de medewerker zichtbaar

Nieuwe schoenen

De dichter Lucebert schrijft: ‘Alles van waarde is weerloos’. Die weerloosheid zien we in de natuur, in oude gebouwen die zich niet kunnen verweren tegen de tand des tijds. Ik zie het ook bij de bewoners van het verpleeghuis waar ik werk. Hoewel ze soms weerloos zijn, zijn ze waardevol. Het is mijn drive om die waarde steeds weer te zien en te bevestigen.

Alles van waarde is weerloos

Van waarde zijn, zit vaak in hele kleine dingen. Het heeft te maken met elkaar echt zien, horen en kennen. Het gaat om aandacht geven: aan cliënten en aan collega’s. Niet voor niets is onze slogan ‘alles draait om aandacht’.

 

Zomerse espadrilles

Als het gaat om aandacht, denk ik meteen aan Gertrude. Een echte dame die gek is op mooie schoenen. Trots vertelt ze dat ze vroeger wel honderd paar in de kast had staan: van hooggehakte pumps en chique laarsjes tot suéde mocassins en zomerse espadrilles. Sinds ze een CVA heeft gehad, gaat het lopen moeizaam. In haar appartement beweegt ze zich met haar rollator, maar als ze met haar dochter naar het restaurant of een winkel wil, gaat ze in de rolstoel.

Aandacht voor lopen

In overleg met de specialist ouderengeneeskunde stel ik Gertrude voor om een orthopedische schoenmaker in te 

schakelen voor een paar aangepaste schoenen. Als ik haar later tegenkom, zie ik dat ze zelfbewust achter de rollator loopt. “Ik ben nog nooit zo blij geweest met een paar nieuwe schoenen als nu”, vertelt ze. “Ik sta stevig en kan weer zelfstandig op pad. Ik heb m’n vrijheid terug gekregen.” Voor mij als fysiotherapeut zit ‘van waarde zijn’ in dit soort schijnbaar kleine zaken zoals aandacht hebben voor het lopen van Gertrude.

Rik Landman is fysiotherapeut bij SilverRade locatie Soest. Kijk voor meer ervaringsverhalen op de site van SilverRade.

Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....

-->