Verhalen in de zorg
 
Corporate story over kleinschalig groepswonen

Coloriet Laarhof: wonen zoals thuis

Laarhof is een buurtje in het centrum van Lelystad, grenzend aan een groot park. Een buurtje met zestien huizen, een winkel, een kapsalon en een grand café. De huizen hebben hun eigen voordeur, een gezellige woonkamer met keuken en ruime slaapkamers. En natuurlijk een tuin om in te zitten, rond te kuieren of in de grond te wroeten.

In dit buurtje wonen mensen met dementie. Zij leven hier hun leven zoals ze dat thuis ook deden. Voor de één betekent dit stevig ontbijten met de krant, een ander heeft een ochtendritueel van uitgebreid douchen en dan een bakje koffie. Samen doen ze het 

huishouden door boodschappen te halen, de was te verzorgen en te koken. In dit huis speelt het grootste deel van hun dagelijks leven zich af. Met de dingen die zij fijn vinden, waar ze plezier aan beleven. Voor de één is dat luisteren naar klassieke muziek, een ander geniet op het terras van de buitenlucht.

Herkenbare deurkrans

In ieder huis wonen zeven mensen met elkaar samen. Zij horen bij elkaar: met hun eigenheid, hun levenservaring en alles wat belangrijk voor ze is. Hun huis herkennen ze aan de persoonlijke dingen zoals een deurkrans, een plantenbak en het naambord.

In de woonkamer en hun eigen slaapkamer staan herkenbare spullen waaraan ze gehecht zijn. Buiten het huis is alle ruimte om rond lopen, even bij de buren binnen te kijken of naar de winkel te gaan. Het buurtje is veilig en biedt bescherming.

Kopje koffie

De mensen in het buurtje ontvangen graag hun familieleden en bekenden. Voor de bezoekers die langs komen, hebben ze een kopje koffie klaar staan. Samen praten ze wat in de huiskamer of zoeken ze een rustig plekje in het buurtje om met elkaar samen te zijn. Soms drinken een kopje thee in het grand café of lopen wat door de tuin.

Familieleden helpen even een handje mee, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van kleding, het poetsen van het zilver of het doen van de administratie. Dat gaat allemaal vanzelf.

Een fijne dag

In ieder huis komen mensen om te werken. Deze vrijwilligers en medewerkers begrijpen wat dementie is en zetten hun deskundigheid in om samen met de mensen die er wonen een gezellige sfeer te creëren. Samen zorgen ze voor de dagelijkse dingen en genieten van de huiselijkheid met spelletjes, de krant en programma’s op tv. De vrijwilligers en medewerkers kennen de mensen en weten wat zij belangrijk vinden en waar ze blij van

worden. Zo hebben mensen die in het huis wonen, werken of op bezoek komen samen een fijne dag.

Deze corporate story heb ik samen met zorgmedewerkers geformuleerd bij de invoering van het kleinschalig groepswonen in Coloriet Laarhof.

Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....

-->