Verhalen in de zorg
 
Metafoor: een verhaal met een boodschap

Het verhaal van de grote beer

Er was eens een grote beer. Hij woonde in het dierenbos en liep de hele dag fluitend rond om honing te verzamelen voor de winterperiode. Zomer na zomer was dat zijn dagtaak: honing zoeken in bijennesten en dat verstoppen in gaten in de bomen.

Wat is er toch aan de hand?

Op een morgen kwam de grote beer buiten en ging vrolijk op pad. Verbaasd keek hij rond: het leek wel alsof er iets veranderd was in het bos. Hij vond wel honing, maar de grote bijennesten waren maar voor een deel gevuld. En andere waren zelfs helemaal leeg. Een beetje in de war ging de grote beer die avond naar huis. Wat was er toch aan de hand? Zijn leven lang had hij honing gevonden in de bijennesten en nu opeens leek het hele dierenbos veranderd. Zuchtend kroop hij in zijn hol en ging een dutje doen.

Grote beer vraagt raad

De volgende ochtend leek het bos nog meer veranderd. Steeds meer bijennesten bleken leeg. De grote beer voelde zich bedreigd. Wat moest hij nu deze winter eten? Hij zag al voor zich hoe hij zou sterven van de honger. Toen pakte hij zichzelf bij zijn berenpoten en besloot raad te vragen aan zijn vrienden in het bos. Hij kwam bij de eekhoorn die hem adviseerde beukennootjes te verzamelen. De reiger vertelde hem dat een visje niet te versmaden was en de ooievaar sprak over lekkere kikkers die hij zo in hun geheel naar binnen slokte. De beer raakte in de war bij al die adviezen. Voorzichtig probeerde hij een beukennootje, maar verslikte zich daar bijna in. Een visje leek hem wel wat, maar aan de onbekende smaak kon hij moeilijk wennen. Van de gladde kikker raakte zijn maag van streek. Zuchtend ging hij terug naar zijn hol.

Het lef om te kiezen

Die nacht kwam de wijze uil bij de beer langs voor een glaasje honingdrank. De beer legde zijn probleem voor en vertelde dat hij niet wist wat hij in de toekomst zou eten en dat alle dieren iets anders adviseerden. De wijze uil keek hem nadenkend aan en zei: Beer, jij kunt eten wat je wilt, maar je kunt niet alles eten. Om in de winter te overleven, het je het lef nodig om in de zomer een keuze te maken.

 

Deze metafoor heb ik geschreven als inleiding tot een beleidsdocument voor een opdrachtgever om te benadrukken dat het nodig is duidelijke keuzes te maken en daar voor te gaan staan. 

Terug
Delen

De kracht van verhalen

Op het werk, in de supermarkt en bij het kampvuur vertellen we elkaar verhalen. Zo raken onze levens aan elkaar. Groots en meeslepend of schijnbaar eenvoudig en alledaags. 

Ontdek waarom verhalen zo krachtig zijn....

-->